Half maart 2020 staat in ons geheugen gegrift als het moment waarop we ons afzonderen van elkaar om het coronavirus in te dijken.

Cijfers en statistieken laten zien dat slechts een minderheid van de patiënten in een kritieke toestand in het ziekenhuis belandt of sterft. Het gaat vooral om bejaarden en risicopatiënten. De rest ziekt thuis uit of verlaat genezen het ziekenhuis. Of is er meer aan de hand?

Meer en meer duiken er verhalen op van Covid-19 patiënten die maanden na datum worstelen om hun lichaam, geest en leven terug op de rails te krijgen. De meesten zijn jong, en waren fit en gezond voordat ze besmet werden.

Nog elke dag voelen ze de gevolgen van een virus dat nog te vaak wordt omschreven als een griep. Gewoon de draad terug oppikken, is voor hen niet aan de orde. Artsen weten geen raad met hun longklachten, cardiovasculaire en neurologische aandoeningen, spierzwakte, cognitieve problemen en extreme vermoeidheid. Er is nog onvoldoende kennis over Covid-19 en de gezondheidseffecten op langere termijn.

Op ookditiscovid.be vertellen deze patiënten hun verhaal. Zij zijn de gezichten achter de cijfers.

Hun boodschap? Geniet en lach, maar blijf alert en ga voorzichtig met elkaar om.

Hun hoop? Een goede gezondheid uiteraard, maar ook grondig onderzoek naar de lange termijn effecten van het Covid-19 virus zodat patiënten optimaal geholpen kunnen worden.

Ookditiscovid.be is een initiatief van Charlotte Vande Walle, Covid-19 patiënt en oprichtster van de Vlaamse Facebook support groep voor Covid-19 patiënten en Eva Vets, arts/onderzoeker en ook een Covid-19 patiënt. Via de website pleiten ze voor voorzichtigheid en bewustwording, erkenning en onderzoek. Bovendien reiken ze uit naar lotgenoten om hen een hart onder de riem te steken.

Je bereikt hen via [email protected]

Stay safe.